Η Αθηνά Τραχήλη είναι κτηνίατρος και επί 18 συνεχή χρόνια Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου (ΠΚΣ).

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1966 και κατάγεται από το Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας.

Το 1984 αποφοίτησε από το Στ΄ Γενικό Λύκειο Πατρών και εισήχθη στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου έλαβε το πτυχίο της το 1991.

Στη συνέχεια έκανε μετεκπαίδευση στη Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ καθώς και στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μιλάνου Ιταλίας όπου παραλλήλως εργαζόταν και σε ιδιωτική κλινική.

Από το 1994 έως σήμερα διατηρεί ιδιωτικό κτηνιατρείο στην Πάτρα και ασχολείται με την περίθαλψη των παραγωγικών ζώων και την εκπόνηση μελετών για την προώθηση της κτηνοτροφίας αλλά και της ευζωίας των ζώων συντροφιάς.

Έχει ενεργό δράση και ενασχόληση με τα κοινά.

Είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου από το έτος 2000, Γενικός Γραμματέας κατά τα έτη 2002-2004 και Πρόεδρος από το έτος 2005 έως και σήμερα.

Παράλληλα, απ’ το 2020 είναι εκλεγμένη Αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων στον τομέα των Ελεύθερων Επαγγελματιών Κτηνιάτρων (UEPV).

Επίσης, απ’ τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι μέλος της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων F.V.E. (2020-2023) για τη διαβούλευση του νέου νομοθετικού πλαισίου της Ε.Ε. για τη διαχείριση των κτηνιατρικών φαρμάκων και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ (Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας) κατά τα έτη 2003-2007, από δε το έτος 2007 μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤΕΕ και από τις αρχές του 2010 Β’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ.

Είναι, επίσης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Απασχολούμενων ως εκπρόσωπος του κλάδου των κτηνιάτρων. Εκπροσωπεί δε τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο στην Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κτηνιάτρων (F.V.E.) με έδρα στις Βρυξέλλες.

Έχει συμμετάσχει επανειλημμένως ως ομιλήτρια σε πανελλήνια, πανευρωπαϊκά και διεθνή κτηνιατρικά συνέδρια.

Από το 2021 είναι κάτοχος διπλώματος Master στο πεδίο «Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας» του Κολεγίου Rene Descartes σε συνεργασία με το Γαλλικό Πανεπιστήμιο CNAM.

Ως Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου συνέβαλε και συμμετείχε στην αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά Στην προστασία των ζώων συντροφιάς, της δημόσιας υγείας και την προάσπιση της κτηνοτροφίας.
Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.